Årets Bild 2011

Det här är ett sånt inlägg då jag önskar att jag var lite fräckare och vågade posta folks bilder. Men det finns gott om länkar därute!

Årets Bild gick av stapel här om dagen, i år med 15 klasser. Det här är Sveriges äldsta (och största) tävling för profesionella fotografer, och har arrangerats av PFK (Pressfotografernas Klubb) sedan 1942. Juryn fick utvärdera 4 633 bilder i år. Tufft jobb!  (Tufft som i svårt). De får alltså ta sig an HELA materialet. När jag tittar på några av de vinnande bilderna kan jag inte hjälpa att jag får en hisnande känsla i magen. Tätt inpå döden, många av dem.

I år fick fotograferna på Aftonbladet hela 11 utmärkelser, varav sju gick till Magnus Wennman, som också blev “Årets pressfotograf”. Väl unt, han är en berättare av rang. “Årets bild” gick däremot till Peter Wixtröm, som tog bilden på självmordsbombaren i Stockholm i december förra året. Sveriges första självmordsbombare. Initiellt kunde jag inte bestämma mig för om jag trodde (känner/fabulerar) att priset delades ut för själva nyheten eller för själva fotot. Men det är verkligen ett känsloladdat foto. Trots att det förmodligen vimlar av människor, blåljus, avspärrningar och sirener runtomkring ligger denne döde man ensam i bilden. Det är ett fruset och tyst ögonblick. Han hade ett syfte, men det enda som hände var att en familj förlorade sin far. Så slutgiltigt, så onödigt.

Juryns motivering för Årets Bild 2011:
“Perspektivet och den grafiska enkelheten styr betraktarens uppmärksamhet mot den obehagliga sanningen. Bilden är både brutal och utlämnande. Terrorn är inte längre ett hot mot Sverige – den är ett faktum.”

 

Även DN kammade hem en del priser, fem stycken, och bland annat fick Anette Nantell första pris i kategorin “Årets vardagsliv i Sverige”. Bilden kommer från ett bildreportage om Alia Khalifa (som till exempel avböjde att skaka hand med finansminister Anders borg). Den vinnande bilden visar henne och hennes vänner när de bowlar i Rinkeby Bowlinghall.

Båda tidningarna har så klar bilder och bildspel på sina hemsidor. Man kan också se ett bra bildspel på SVD.

 


Flattr this

One Reply to “Årets Bild 2011”

  1. Hade faktiskt inte sett den bilden av självmordsbomnbaren förut. Har iofs inte läst Aftonbladet på länge så det kan vara därför. Han ser förvånansvärt lite skadad ut… Hm. Jag vet inte vad jag ska säga.

Comments are closed.