Demonstrationerna i Köpenhamn

Igår demonstrerade tiotusentals människor i Köpenhamn, där man under FN:s klimatkonferens nu börjat presentera de första utkasten för ett klimatavtal. 192 länder är representerade, ca 15 000 delegater deltar och syftet är enas om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen, och att komma fram till vad som ska ersätta Kyotoprotokollet, som löper ut 2012.

Innan demonstrationerna började intervjuades poliser, som sa att de kände sig lugna och trodde att allt skulle gå ganska lugnt till. Nästan 1 000 personer frihetberövades igår. Generellt sett verkar medierna rapportera att polisen särkiljde det s.k. svarta blocket från resten, dvs de svartklädda och maskerade demonstranterna som ska ha kastat gatsten och smällare. “Kniptångsmanöver”, kallas det i DN. Men tydligen var det nödvändigt och oundvikligt att så många oskyldiga åkte med på ett bananskal.

Så här säger en vän som var där:

[…] ont i hela kroppen efter det godtyckliga massgripandet i klimatdemon i kphnv. händerna buntbandade bakom ryggen och nedtvingad på iskall gata i sex timmar tillsammans med 500 andra godtyckligt gripna (Hare Krishna-gruppen, en miljökonferens med 50-åriga tanter och deras tonåriga elever….), i “förebyggande syfte” enligt nya danska lagen. Folk kissade ner sig, svimmade, bröt ihop och grät. Ingen misstanke om brott.

Samt:

Vi såg ett svart block kasta smällare i demon när vi satt på ett kafe innan vi hoppade in, men det var långt borta. Förmodligen ville polisen visa sig handlingskraftiga och tog huks fluks en annan del av demon. Om man tittar på balkongbilderna över de som skars av och greps ser man…stora papiermace-kossor, ballonger, partiflaggor, miljöplakat….svensk media skriver ändå “aktivister” “svarta blocket” “stenkastning” “rök och kaos”. Det är inte överdrivet. Det är lögn. Rakt av. Precis i samma stil som i gamla DDR. amnesty protesterar, danska sociologer protesterar, men rapport och Expressen ljuger sig blå.

Politiken har ett bildspel med fotografier från demonstrationen. Titta på dem.

Tiotusentals människor reste till Köpenhamn för att demonstrera, för att göra sin röst hörd. Jag är oerhört stolt att jag känner någon som var där.

2 Replies to “Demonstrationerna i Köpenhamn”

  1. Damn…

    Jag hörde talas om de speciallagar som danskarna drev igenom enbart för det här och var rädd för att just sånt här skulle hända… 🙁

Comments are closed.