Den lilla stroganoffen som kunde

Ok, hemmakväll med Etta James, en flaska rött och matlagning, här kommer mitt recept på Biff Stroganoff. Observera att allt är relativt här i livet, och att det som specas i början nog modifieras lite vart efter:

Jennies Biff Stroganoff

4-6 portioner
40 min – 2 timmar

 1. En flaska lagom gott rödvin
 2. 800 gr – 1 kg biff (typ högrev, fransyska, whatever)
 3. En påse charlottenlök
 4. En vitlök
 5. Svamp! (100-200 gr champisar kanske?)
 6. 2 msk tomatpuré
 7. 2 msk eller mer god senap
 8. Lite vetemjöl
 9. Vatten, 3-5 dl
 10. 1 tärning mörk oxbuljong
 11. Kalvfond
 12. Matlagningsgrädde
 13. Salt och peppar
 14. Smör

Häll upp ett glas vin. Låtsas att det har luftats och drick hälften. Sätt på ugnen på 200 grader.

Strimla köttet i ganska robusta bitar och fräs i en teflonpanna med lite smör. Häll över i en gryta vartefter. Smält mer smör i pannan.

Skit i att strimla charlottenlöken. Skär av topp och rot, upptäck att den har en mitt, skär ungefär i mitten, skala av ytterhöljet, släng ner i teflonpannan tillsammans med ex antal skalade vitlöksklyftor. Ha på lite god olivolja om det fastnar. Känn doften av lök som blir så där härligt genomskinlig tillsammans med smör och olivolja. Drick mer vin.

Häll över löken i grytan tillsammans med köttet. Upptäck att du har torkade trattkantareller i skåpet, lägg dem i en skål med lite varmt vatten så de får svälla. Fräs upp lite champinjoner. Hela? Halva? Kvarts? Fastnar de kan du ha i lite vatten och kanske lite kalvfond. Hmmm. Mmm, vin!

Koka ur teflonpannan med oxbuljong. Häll i den torkade svampen samtidigt så får det koka ihop lite.

När allt är färdigstekt och ligger tillsammans i fin gemenskap i grytan tillsätts tomatpurén, senapen och mjölet. Rör om som sjutton. Häll på buljongen. Häll i en massa rödvin. Låt puttra.

Kom på att du vill ha ungnsstekta rotfrukter till och inte tråkigt jasminris. Svär lite och drick lite mer vin. Rota fram rotfrukterna ur kylen. Skala, hacka, lägg i en bunke (typ, vadsom, färsk brysselkål, morötter, palsternacka, kålrot, vad vet jag? Men var inte snål med morötterna för det är dem alla äter upp först). Hacka dem mindre eftersom du har ont om tid… relativt sett… för köttet blir ju mörare om det får puttra en stund. Häll över olivolja, fikonglaze eller balsamvinäger, flytande honung och örtsalt. Släng in i ugnen. Slå på varmluften för att kompensera att du glömde grönsaksjävlarna för en halvtimme sen.

Kontemplera hur gott det hade varit om du haft lite rosmarin hemma till grönsakerna.

Häll upp mer vin.

Ge katten tonfisk så att du får laga mat ifred.

Rör runt i den puttrande grytan. Tillsätt sherry. Lite till. Eller kanske konjak om du inte har sherry.  Eller kanske fulwhisky. Peppra med vitlökssaltet du köpte på krusmyntagården i somras. Peta lite i grönsakerna med en sticka. Drick mer vin. Fundera på om du ska ha i lite parmesan i stroganoffen också och bestäm dig för att det inte är en bra idé.

Häll i matlagningsgrädde i stroganoffen. Låt puttra lite till. Poke the veggies.

Lägg upp receptet på din blog medan du dricker upp resten av vinet. Maten är snart klar. Sjung med i Stormy Weather eller At Last. Tänk på grannarna. Bestäm dig för att nu får maten för fan vara klar och ät.

4 Replies to “Den lilla stroganoffen som kunde”

 1. Just lööv it, läste detta lite sent så ingen inspiration förräns försent… De bidde rester till middag, imorrn blir det fläskkotlett med äppelmos aahhh.

 2. Patrik: En annan dag. Den är värd att laga! (tycker jag efter en halv flarra vin i alla fall) 😉

  Sara: Kväll med matlagning någon gång snart kanske, eller sushi, eller bara ses 😀

 3. Nu har vi ett schysst snabbsushiställe i stan, så plötsligt är nog matlagning intressantare… i alla fall om den påminner om ovanstående!

Comments are closed.